apa yang saya lihat tak semestinya betul.. apa yang saya dengar tak semestinya tepat.. apa yang saya tulis tak semestinya benar..
habis tu..! kalau tahu saya salah kenapa tak nak tegur?

YouTube : [search] juzailialias

juzailialias@yahoo.com.my


31 Disember 2008

akhir garisan 2008

dah nak sampai kita ke akhir garisan 2008. pastikan kita tahu apa yang nak dicapai dalam setiap bulan sepanjang tahun 2009 nanti.
.
tapi tak bermakna kita harus melupakan matlamat 2008 yang masih belum tercapai. kita harus terima ia sebagai misi belum terlaksana namun masih menunggu peluang untuk disempurnakan. kini peluang itu datang, bermula pada 1 januari 2009.
.
akhir garisan merupakan pemula pada awal bahagian selepas garisan tersebut. macam trek lumba lari.
.
lepas garisan penamat, pelumba dah tak ambik kisah perkara-perkara selepas dia melepasi akhir garisan. yang dia tahu, nak lepaskan penat berlari. nafasnya tercungap-cungap.
.
tapi, selepas melepasi garisan penamat, ada lagi acara lain menunggu. mungkin, ada lagi pertandingan lumba lari di tempat lain untuk dirinya.
.
mungkin, pertanding itu berlangsung dua hari akan datang, dua minggu akan datang atau dua bulan akan datang. dia perlu bersedia, perlu sentiasa cergas. seperti pelumba itu, kita juga perlu bersedia dan sentiasa cergas supaya kita sentiasa bersemangat dalam apa jua yang kita lakukan.
.
walaupun kini akhir garisan tahun 2008 semakin hampir, namun berbagai cabaran menanti bila tiba bahagian pemula tahun 2009.
.
pastikan kita tahu apa matlamat kita untuk tahun 2009.

30 Disember 2008

Y.E.S

hum.. bajet untuk bershopping dah tak ada.. so, tujuan utama keluar kat bandaraya adalah untuk pergi mendapatkan rawatan untuk my wife.. dia sakit apa..? erm.. entah lah.. aku pun tak paham cuma dia berkenan sangat untuk ke homeopathy kat area kg. baru. katanya dR. kat situ pakar dalam merawat pesakit.. aku layankan ajer.. sekurang kurang nya dia happy bila dah g kat situ.. lepas hajat.
ni adalah logo yang menghantui masyarakat malaysia bila hujung tahun..

lepas g sana, aku saje-saje nak jalan-jalan cuci mata kat area sogo.. mak ai.. ramai giler (selak orang baru jumpa barang).. kalau korang tak caya tengok ajer gambar yang dah aku sempat snap kat lobby sogo.. nasib baik gaji + bonus aku dah habis awal, kalau tak mahu gak aku rembat barang kat sana.. sabor zali.. sabor... actualy, aku ni rambang mata bila tengok sale.. mahu tak nyer.. bulan lepas lagi aku dah beli 2 helai baju opis (cap yang agak popular tapi harga murah giler..) + sock (cap hush puppies) untuk pakai tahun depan, masa tu pada awal-awal YES lagi.. cuma kali ni giliran my wife pulak beli kasut..

ha.. start 29nov-4jan sale tu...

nampak tu.. ramai giler orang kat sogo ni, orang gila pun tak ramai macam ni.. hari kerja pun ramai orang gak..

hum.. serabut nampak orang ramai-ramai ni.. penin kepala aku.. sebab tu aku kalau ada sale.. aku akan menjadi orang terawal pergi membeli.. tak kira lah sama ada hari awal sale atau awal-awal pagi aku dah terpacak pergi tunggu kedai bukak.. he.he..he...
.
lepas g sana aku pergi ke low yat.. tempat yang aku selalu pergi bila balik kl nie.. tempat aku cari barang selepas ambil order dari sahabat-sahabat kat opis. hum.. tak kurang gak orang kat sana.. penuh memanjang.. tujuan utama ke sana adalah untuk membeli barang pesanan sahabat opis ku.. nak tahu apa barang dia..


ni lah barang en. fahmi tu.. erm.. lain kali pesan awal2 tau.. biar jelas barang yang hendak di beli..
nak cari barang ni satu hal.. banyak pulak speck. yang en. fahmi ni nak kalu boleh semua benda dia nak sumbat dalam player ni.. hum.. lain kali cipta lah sendiri yer..gud luck! oh.. yer.. harga kat atas tu harga low yat.. nak tahu berapa hinggit aku dapat, setelah tawar menawar berlaku...
.
.
.
RM 200.00
siap cino tu bagi baki RM10 lagi untuk aku bayar parking..
.
he.he..he... untuk en. hasbi, aku dah kumpulkan beberapa kertas-kertas jenis barang + harga yang ada kat sana untuk dibuat penilaian sebelum membuat keputusan barang apa yang nak dibeli..
.
untuk pn. suhaya, aku dah beli barang pesanan ko.. sebab barang ko murahkan so, aku tak lah scan gambor barang tu untuk masuk blog ni.. harga untuk barang ko cuma RM7 sahaja.. tapi cukup bermakna untuk mengunci latop baru yang ram nya 4gb kan..
.
setelah semua barang yang dipesan telah aku beli, on the way nak balik tiba-tiba jer my wife terasa nak ke tandas... opss.. tandas pun nak cerita ker en. zali oii.. heii mestilah.. korang nak tahu.. tandas kat low yat nie lah, tandas 2nd mahal yang pernah aku jumpa.. antara ranking tandas termahal kat malaysia ni yang pernah aku jumpa adalah...



1st place = toilet KLCC (RM2)



2nd place = toilet LOW YAT (RM1)ni dia rupanya pintu masuk tandas yang berharga RM1/entry (mamat bangla yang jaga)

.

3th place = toilet SHOPPING MALL 5* (RM.50)




4rd place = toilet SHOPPING MALL 3* (RM.30)









5fh place = toilet RUMAH SENDIRI (FREE)
- kalau umah sendiri pun kena bayar, alamat buang air dalam rock -

28 Disember 2008

selamat tahun baru - 1430h

Tanggal keramat menghampiri kita, esok seluruh umat Islam di dunia dengan izinNYA akan menyambut ketibaan Tahun Baru 1430 Hijriah, pada awal muharram.
.
Muharam merupakan bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah) yang membawa makna 'diharamkan' dimana Allah swt melarang umat Islam melakukan keganasan dan peperangan serta pertumpahan darah. Menurut Ibnu Abbas r.anhuma, sejak zaman nabi Ibrahim a.s telah diharamkan peperangan dan pertumpahan darah dalam bulan-bulan haram iaitu bulan DzulHijjah, Dzul Qaedah, Rejab dan bagi bulan Muharam pula sebab nya adalah didalam bulan tersebut umat Islam yang mengerjakan ibadat haji akan kembali ketempat masing-masing dan larangan itu bertujuan supaya jemaah haji yang mengerjakan haji akan merasa aman terhadap keselamatan diri masing-masing dari mula mereka meninggalkan rumah sehinggalah mereka kembali semula selepas menunaikan ibadat haji tersebut. Namun demikian larangan tersebut telah ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al-Baqarah: 91).
.
Rasulullah saw telah menamakan bulan Muharam sebagai bulan ALLAH (shahrullahi), dinamakan bulan ALLAH lantaran kemulian dan kelebihan bulan ini. Daripada Al-Hassan Al-Basry rahimullah "sesungguhnya Allah telah membuka lembaran Tahun baru didalam takwim Islam dengan bulan Muharam. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia didalam takwim Islam disisi Allah selepas bulan Ramadhan melainkan Muharram yang terkhas disebabkan kehormatannya".
.
Seperti kebiasaannya doa akhir tahun dibaca ketika matahari hampir tenggelam pada hari terakhir bulan Zulhijjah . Manakala doa awal tahun pula dibaca selepas solat Maghrib, iaitu selepas munculnya anak bulan Muharram. Dikatakan barangsiapa yang membaca doa akhir tahun sebanyak 3kali maka syaitan akan berkata 'hampalah kami disepanjang tahun ini' dan barangsiapa membaca doa awal tahun pula Insyaallah akan dipelihara oleh Allah dirinya dari gangguan dan godaan syaitan disepanjang tahun tersebut.
.
Dengan kehadiran tahun 1430 ini moga kita semua mendapat keberkatanNYA.

26 Disember 2008

ayahanda

ayah..ayah..ayah
.
.
.
aku memang manja dengan ayah aku.. mana tidaknya apa yang aku mintak jarang sekali aku dikecewakan.. kini semua itu hanya kenangan.. petang 26hb disember 2005 menjadikan kini genap 3 tahun ayahku pergi menemui ilahi.. semoga arwah ayah ditempatkan di tempat yang terpuji. aminn. al Fatihah untuk ayahanda ku..

24 Disember 2008

adjust opis

wah.. pagi2 lagi minah dua orang kat opis tu dah pakai seluar... yang akaak sorang ni dah pakai baju kurung yang agak lama katanyer.. bajet nak kemas2 opis.. tiba2 datang minah sorang nie pakai baju kurung..? bila dia tahu ada operasi nak kemas2 opis terus dia balik tukar uniform..

alang2 dia nak balik umah tukar uniform aku suruh lah dia singgah kat umah aku ambil langsir untuk digantung kat opis nie.. kira2 langsir tahun baru.. langsir nie cik jah yang jahit tau..

nak dijadikan cerita pagi nie tak de orang jantan kat opis.. aku jer yang tinggal.. so, aku lah yang jadi mangsa tukang gantung langsir ni.. macam2 cara nak gantung langsir nie supaya tidak merosakan dinding.. orang jantan lain dok sibok masuk meeting dan ada bercuti.. kadang2 tu senang sikit kerja kalau tak de ramai orang.. kalau tak, akan ada ramai mando dari pekerja..

kira2 nie lah hasil langsir itu setelah dipasang.. cantikk tak..? cantikkkk khan.. ala2 deko bersama zali.. khuawaa.. khuawaa.. khuawaa..

aper macam blogger...? ok tak topik hari ini..? ok khan...

23 Disember 2008

bantal

hum... ngantuk!! rasa macam nak tidoo ajer. tapi kalau ada bantal sure lena nie.. he.he..he... semejak dua mejak ni lena aku tido.. mahu tak lena barang yang idamkan dah dapat beli.. apa benda tu yer..? erm.. dunia tanpa sempadan.. + - barang elektrik cik jah pun ada.. teruslah lena... tapi mungkin lepas nie masa tido aku pun akan berkurangan..

oleh sebab itu, bantal penting bagi aku untuk mendapatkan tido yang berkualiti.. bagaimana dengan anda..? perlukah bantal untuk tido? atau sekadar berbantalkan lengan.. tapi harus diingat kalau berbantalkan lengan bahaya.. takut-takut lengan pulak berpeta.. he.he..he...

erm.. aku ada beberapa pendapat mengenai bantal itu pun aku ambil dari beberapa sumber yang agak-agak boleh dipercayai.. mari kita semak kita nie berada di kategori perwatakan yang mana..?

Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

.

..

.

.

..

.

Tidak punya bantal

Kasihan betul... pergi kedai belilah satu



apa macam..? dah dapat tahu perwatakan anda..?

21 Disember 2008

syaitan

syaitan.. iblis... memang ditugaskan untuk sesat dan menyesatkan manusia walau di mana berada.. jika kita fikir sejenak, wujudnya syaitan kerana mengingkari perintah ilahi.. dan sehubungan dengan itu syaitan telah berjanji akan senantiasa mengacau manusia sehingga kita menghembuskan nafas yang terakhir..

syaitan nie tak bercuti ker...? actualy syaitan nie tak bercuti tapi diberi hukuman sebulan setiap setahun (bulan ramadhan).. sedar atau tidak bila syaitan ini dihukum.. rata-rata kita tidak menyedari..

menurut Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan yang sering mengganggu kita iaitu:


Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.


walau bagaimanapun ada pendapat masyarakat menyatakan ada satu lagi jenis syaitan yang sering menghantui masyarakat kita, nak nak lagi bila waktu perayaan atau pun hujung tahun a.k.a YES (year end sale).. syaitan itu digelar...

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V



Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. terdapat di sekitar Lembah klang, singapore , Beijing & .....


Kebaikan: Memberi potongan harga pada Karnival jualan

Keburukan: Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu sembahyang dan lupe yg pakwe/makwe nya dah tunggu kat kereta.


Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan.


Pesanan ;shopping tu agak2 sikit,
jangan sampai berlebih2an pulak.

16 Disember 2008

ict user

hissh... penin..penin.. jadi tak g kursus minggu depan nie..!?
serabut aku..!! serabut ker..? ke seronok..

erm.. kalau jadi 30hari beb.. so,..?


jadi g kursus ke tak?

jadi..
tak jadi..

jadi..
tak jadi..

jadi..
tak jadi..

jadi..
tak jadi..
.
.
.
.
.
.
.
.
arghh... nantilah tunggu surat...
dari hQ..
aku rasa lah... kalau aku tak jadi g..
ramailah orang yang gembira..
aku.!! gembira ker..?

12 Disember 2008

aidiladha

raya nie aku balik dungun… sejak awal-awal lagi aku dah plan nak balik dungun.. nak bawa adik-adik aku beraya bersama-sama di dungun.. lama gak dia tak balik dungun.. walaupun kami nie anak yatim piatu tapi kami ada sedara mara yang harus kami kunjungi agar tidak memutuskan silatulrahim yang ada.. jangan ada pulak yang mengata bila dah tak ada mak bapak dah tak kenal sedara..
.
cuaca agak tidak mengizinkan.. hujan kadang kala lebat tu dah jadi perkara biasa.. aku ambil cuti agak lama gak untuk beraya nie.. pagi-pagi raya aku g sembahyang masjid intan zaharah.. area dungun nie.. lepas sembahyang sambil aku menunggu ketibaan adik-adik aku nie, aku makan bersama my wife.. sunat hari raya aidiladha nie kena makan selepas sembahyang.. my wife aku masak pulut kuning dipadankan dengan rendang daging yang rempahnya aku pau kat kedai kak esah dan nasi empit dipadankan dengan kuah kacang.. erm.. sedap..
.
oh yer.. mentua aku beraya di perak.. mereka buat korban kat sana.. tu pun last-last minit bagi tau aku.. so, aku tak dapat lah nak ikut sebab aku dah ada plan ngan adik-adik aku.. sejurus selepas adik-adik aku sampai mereka makan dulu sebelum operasi kami untuk menyerbu kerumah sedara mara nie.. sambil tu aku dah pesan kat adik-adik aku nie.. supaya tebalkan ajer telinga kalau lah kena perli ke apa..
.
berikut merupakan rumah yang kami kunjungi….

rumah kak esah a.k.a kedai rempah kak esah
rumah cik ngah kuala dungun a.k.a mak cik sabet aku
rumah ayah teh a.k.a isterinya sepupu cik jah
rumah cik ngah sure a.k.a adik beradik ayah teh
rumah kak kiah a.k.a antara it yang aktive

yang nie pulak aku ngan cik jah g

rumah sobri a.k.a anak sepupu aku a.k.a touke ubat-ubatan..
rumah makcik amah a.k.a mak sedara cik jah.. kalau tak silap lah..

yang nie rumah memang kena g tapi tak dan gak nak pergi

rumah abg hassan a.k.a sepupu sabet aku.. sori minta maaf banyak-banyak… ya. ampun!

yang nie rumah memang nak g tapi takut tengah jalan naik air

rumah ayah so a.k.a bapa sedara aku..

yang nie rumah memang terlupa langsung nak beraya…

rumah azwan a.k.a adik aku sendiri.. macam mana boleh terlepas daaa..


bagi aku raya kali ini aku dapat meraikan dengan kadar yang sederhana… walau bagaimanapun aku impikan suatu hari nanti kami adik beradik semua dapat berkumpul bersama-sama..

cik jah a.k.a my lovely wife..
abg long a.k.a abg sulung aku..
kak eton a.k.a kakak ipar aku..
mat ajan a.k.a anak buah aku..
balqis a.k.a anak buah aku..
abg ngah a.k.a abg kedua aku..
kak su a.k.a kakak ipar aku..
amir a.k.a anak buah aku..
amirul a.k.a anak buah aku..
azwan a.k.a adik lelaki aku..
baiti a.k.a adik ipar aku..
adib a.k.a anak buah aku..
faiz a.k.a anak buah aku..
juliana a.k.a adik perempuan aku..
aniza a.k.a adik bongsu aku..

04 Disember 2008

hari Q

hari nie ada majlis hari Q kat pusat aku.. Q tu untuk kualiti.. hari nie orang-orang yang berkualiti akan dirai banyak gak kategori yang dinilai..
.
aku jer.. macam terumbang ambik tak tahu nak masuk kursus mana, kejab kat senibina kejab kat aplikasi komputer.. lantak lah.. janji aku dah rembat banyak sijil.. kira-kira masa macam ni lah boleh kumpul sijil selain g kursus..
.
bukan payah pun kalau nak dapat paling kurang 2 sijil… kalau jaga punch card jangan bagi merah dah dapat sijil.. lagi satu kalau jaga diri jangan bagi sakit pun dapat sijil.. tapi nak dapat sijil-sijil lain tu.. kena lah usaha sikit contohnya nak kekalkan prestasi lebih 80% ke atas, pengajar terbaik di kursus, juruteknik terbaik dan lain-lain lagi.
.
di akhir majlis ini aku telah berjaya mengumpul 3 sijil iaitu sijil kedatangan terbaik (punch card bersih), sijil penilaian prestasi cemerlang (skt 80% ke atas) dan sijil pengajar terbaik kursus senibina yang nie dapat cenderahati sekali.. special sikit lah.. satu sijil aku terlepas iaitu sijil tiada cuti sakit (tak pernah ambil mc) seingat akulah aku tak de pun ambil mc sejak aku berkerja kat sini.. dah bukan rezeki nama tercicir nak wat cam mana..,
bagi aku kualiti itu benda subjektif.. masing-masing ada kayu pengukur untuk menentukan suatu kualiti.. sijil tu sebagai tanda penghargaan ke atas apa yang telah di usaha kan.. lilahi taalan.. semua nya lebih kepada keikhlasan apa yang kita lakukan… walau apa pun.. kita semua berkualiti mengikut bidang masing-masing..
.
terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan majlis ini..

03 Disember 2008

al-fatiha… (buat ayahanda haji ismail bin aman)

haji ismail bin aman ini adalah sepupu sabet aku.. ayahanda nya telah kembali kerahmatullah pada pagi tadi.. aku tahu dari anak haji ismail nie.. kira2 anak sepupu aku lah.. cucu kepada haji aman nie a.k.a. toki aman.. terima kasih kerana bagitau. nak tahu cerita selanjutnyer klik http://dungun.net/2008/12/pengumuman/
.
semoga rohnya di cucuri rahmah.. dan di tempatkan di kalangan orang-orang soleh.. amin.

01 Disember 2008

bonda

pagi-pagi lagi aku telah menziarahi pusara bondaku.. tidak lupa juga aku turut menziarahi pusara ayahanda dan kekanda ku.. mereka di tempatkan di kawasan yang sama.. masih indah kawasan pusara mereka.. mungkin adik-adik dan abang-abang ku selalu membersihkannya.. terima kasih ku ucapakan kepada mereka.. bagi ku setiap kali aku pulang ke kuala lumpur, aku akan cuba pastikan walau sebentar aku akan pergi menziarahi..
.
adakah anda masih lagi mempunyai ibu..? beruntunglah anda sekiranya masih lagi berpeluang untuk bermanja.. bergurau senda.. serta menerima kasih sayang darinya.. gunakan lah kesempatan yang masih ada untuk berbakti kepadanya..
.
hari ini genap setahun ibuku meninggalkan kami sekeluarga.. ibuku telah kembali kerahmatullah pada 1 disember 2007 jam 11.47 malam, masih segar lagi diingatanku detik-detik pemergian nya.. semoga rohnya akan ditempatkan bersama-sama para ambia.. amin.
video video