apa yang saya lihat tak semestinya betul.. apa yang saya dengar tak semestinya tepat.. apa yang saya tulis tak semestinya benar..
habis tu..! kalau tahu saya salah kenapa tak nak tegur?

YouTube : [search] juzailialias

juzailialias@yahoo.com.my


31 Disember 2009

bulan terakhir di tahun 2009

keadaan nya penuh dengan pelbagai aktiviti pada bulan nie… rasanya ada juga cerita2 yang akan tertinggal.. tapi mana sempat ingat aku coretkan… yang tertinggal, i’m sorry..

minggu pertama…

gi kerja cam biasa.. timb. pengarah nak jumpa aku.. 2 perkara penting dalam intipatinya..

  1. aku kena pindah opis.. dari senibina ke aplikasi computer (pengajian am)
  2. aku kena kursus minggu ke dua bulan nie ganti en azmi ab majid (bukan nama sebenar)..

dah tahu 2 intipati nie aku pun teruslah usaha aku untuk berparty pulak yer… terus aku mengisi http://www.eghrmis.gov.my/ (borang cuti kakitangan kerajaan) dari 14hb – 31hb disember 2009..

minggu kedua…

bermula kursus multimedia for architecture (sketch-up)

terima kasih kepada en. mohd kamal.. bukan setakat sketch-up, semua sekali software multimedia di selitkan sekali… TQVM..

pada minggu nie gak.. seorang lagi kakitangan senibina ikm tsya berpindah ke kktm rembau.. beliau adalah..

tahniah

minggu ketiga…

lepak ajer kat umah pekan… ayahanda kepada hj ahmad bin haron telah kembali ke rahmatullah.. al-fatiha. opss ada ujian kelayakan tau pada minggu nie… hujung minggu KL menjerit..!

minggu keempat…

masih di KL.. dan ke ipoh… oooo balik kampung.. oo balik kampung (kampung opah..) aik bila masa lak zali nie ada opah… hum.. opah segera la…

bila dah berkahwin semuanya akan dapat sesuatu yang segera.. seperti pertambahan ibu/bapa.. dan tok/toki atau adik beradik ipar duai… betul tak en jass… tahniah hujung minggu gi kat kenduri perkahwinan nya semoga di murahkan rezeki…

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : SELAMAT TAHUN BARU 2010

30 November 2009

cucu sepupu berkhatan a.k.a bersunat a.k.a potong

menurut sejarahnya begitulah tajuknya.. nampak dah tua sangat aku nie dah bercucu sepupu.. hari nie aku cuti.. cuti yang tak dirancang.. yang aku tahu bila aku bangun jer hari nie aku terasa malas nak gi opis.. jadi aku duk ajer lah kat umah.. lepas zohor ajer aku teringat pulak kat anak sepupu aku nie, nak sunatkan anak dia esok.. malam nie ada solat hajat dan kenduri kat umah dia.. jadi dengan rasa keikhlasan, aku msg kat dia tanya ada apa2 yang patut aku dan cik jah nak nolong untuk wat jamu malam nie.. dengan pantas sms aku dijawab dan hasilnya adalah….

korang paham2 ajer lah bila tengok gambar nie… harus lah aku dan cik jah kena gi umah dia nolong apa2 yang patut.. untung gak aku cuti hari nie.. bolehlah bantu membantu dalam penyediaan makanan serta pinggan mangkok dan ayun.. hehe.. cerita punya cerita.. nak tahu x siapa siapa yang kena potong..? bukan maxis.. bukan celcom… bukan juga streamyx tapi… dia adalah..

setelah berhempas pulas menyediakan makanan untuk majlis tersebut, maka hasilnya solat jemaah maghrib dan solat hajat serta bacaan yassin dan tahlil… acara kemuncak atau aktiviti terakhir adalah makan time..

kejadian keesokan hari seperti berikut……

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : A.L.A.M.A.K..!! CAM MANA BOLEH TAHU APA YANG TERJADI ESOK..?? KANTOI PULAK, TARIKH MENULIS… WAKAKAKA…

29 November 2009

salam aidiladha

bermula khamis 26hb dah start dah perjalanan aku untuk merayakan aidiladha.. kemana..?

actually adik aku buat aqiqah untuk anak dia dua orang sekaligus..

pilih2 jangan tak pilih.. kambing… tapi yang mana satu pun tak tahu.. sedar2 dah siap masak dah.. hum… jemaah surau dah siap2 sembelih sehari sebelum aidiladha.. so, x sempat lah aku nak tengok… idea nak buat cam tu, ok gak.. sebab boleh buat jamu bila jemaah surau buat ibadah korban.. x yah lah tunggu daging korban untuk di masak.. aku sampai2 jer kat gombak terus gi giant batu caves, beli barang2 untuk hidangan pagi aidiladha.. rasanya bukan pagi ajer.. sampailah hidangan tu habis.. menu

aku beraya kat gombak sampai lah hari ahad… pagi2 ahad dah nak bertolak balik ke pekan… nampak pagi2 tu dah rasa cam lepas subuh jer nak bertolak kan.. padahal dekat kul 10.15 pagi gak baru bertolak… siap2 buat laksa lagi tinggalkan untuk adinda berdua untuk sarapan.. tujuan balik awal ke pekan nie sebab ada kenduri kahwin anak en wahab.. jadi kena lah gi.. sebab banyak kepentingan… maka kalau aku sorang jer gi x jadi.. jadi pergi lah beramai2.. siapa lagi mangsa aku nak gi bersama sure lah en hasbie dan en fahmi sekeluarga.. hehee… kerah juga en fahmi balik awal dari kemaman begitu gak ngan en hasbie yang balik dari bukit sagu… kul 3 gak lah kami semua gi makan kenduri hari tu…

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : BERKORBAN ADA TEMPAT DAN MASANYA…. AQIQAH…??

23 November 2009

final exam bermula…

debor rasa.. berdebor lah sangat rasanya.. hum… setakat final exam kat ikm.. semua pengajar di ikm/kktm pun tahu macam mana suasana bila waktu final exam.. sebab tu aku dah sedia kan 2 orang wakil aku di alam maya untuk memerhati dan memantau student2 yang aku perlu awasi....

nah nie dia…

walaupun aku dah sediakan 2 jaguh tomoi nie.. terlepas juga toyol2 yang dibawa oleh student2 nie.. hasilnyer cuba tengok gambar yang sempat aku snap pada hari pertama peperiksaan…

sempat lagi mencari toyol tu…

nie pulak hari kedua.. nampak lebih sopan dan lebih berhati2 mencari toyol…

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : 2 ORG PENINJU TOMOI ITU ANAK BUAH AKU… DAN TOYOL ITU ADALAH….

T = tolong 0 = orang Y = yang O = otak L = lemah

20 November 2009

malam penyerahan sijil untuk ikm tsya

ha.. dah aku siapkan slide untuk majlis penyerahan sijil.. hum.. disebabkan hj ahmad tu dah jadi ajk bahagian pentas dan backdrop.. makan ajk2 kecilnyer sure lah puak2 senibina… majlis tu nak di adakan sehari sebelum final exam student2 nie.. dapat bayangkan lah betapa sebok dan tertekan nyer aku..!!! damn..! semuanya nak buat dalam masa yang sama, jadi hasilnya..

slide pun lebih kureng kulit buku friends.… wakakakaaaa.. ambik ko..!! pada malam tu ada pulak yang kena edit… hj ahmad sampai dok tepon aku nak edit.. aku x perasan sebab dok main YM guna phone, hasilnya berjaya aku ajak en hasbie gi sama ngan aku majlis tersebut.. supe skala dia lah datang jemput aku… x tahu lah mamat or minah mana yang edit slide tu... jadi hampeh..!!, pada siang hari tu 2 ekor lembu dah di sembelih untuk majlis tersebut, wak lan yang masak.. pak mentua en rozaidi.. hehee… terletak lak nama ko, die… sorry..

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : TAHNIAH KPD WARGAKERJA IKM TSYA DI ATAS PERSIJILAN TERSEBUT BERUSAHALAH UTK KEKAL KAN…

16 November 2009

bakat.. usaha.. belajar..

oh yer.. ingat tak lagi cerita pasal lukisan potret percuma..?? apa x ingat…!! x pelah.. kalau x ingat gi kat [sini]..

dah siap! terima kasih kepada penaja.. yang sudi melukis potret aku secara percuma.. kenapa..? x pecaya..? erm.. kena lah gi website penaja di [potret percuma].. dan kalau nak tempah pun boleh silakan di [tempahan potret].. siap promot lagi.. sebab hasilnya not bad..!

bercerita tentang hasil lukisan tersebut teringat kata2 arwah bonda aku… tidak semua yang lahir di dunia ini berbakat.. sebaliknya perlu usaha untuk mencapai apa yang di hajati.. perlu diingat juga bakat sahaja tidak cukup melainkan perlu usaha untuk mempertajamkan serta memperkemaskan bakat yang sedia ada..

usaha tangga kejayaan.. guruku pernah berkata ‘art’ atau seni nie ada yang telah dikurniakan oleh illahi dan ada yang perlu di bentuk supaya ia menjadi.. dalam erti kata lain perlu belajar lah…

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : TQVM, SEKALI LAGI DI ATAS LUKISAN POTRET TERSEBUT…. JASAMU DI KENANG..

15 November 2009

al-kisah ½ bulan november

november datang lagi.. banyak nak cerita tapi cam x sempat2 jer nak update blog nie.. sorilah kepada pembaca2 blog tegar aku ni yer.. sebab lama aku x update.. bukan apa, bulan nie begitu sebok dengan perbagai program dan kerja2, capet.. letih bangat!.. oklah aku mula kan dengan yang nie dulu,,

cuba perhatikan betul2 terselit gambar aku kat bulan lepas a.k.a oktober.. kategori bahagian akademik (tengah).. dah macam muzik2 dah.. ada kategori.. tapi firstly, thank kepada semua yang telah memberi ruang dan peluang untuk aku berada di situ..

tengah dok sebok2 meraikan serta menganjingkan peristiwa itu.. pemantauan sijil persekitakan berkualiti a.k.a 5S diadakan serentak dengan pemantauan fail pemgajaran dan pembelajaran.. cuba lah bayangkan persediaan untuk menghadapi semua itu… mahu tak sebok… bermulalah suasana dan situasi ke ‘damn’ an.......

lepas tu pulok.. buku friend sesi jul-dis kena siapkan beserta gambar bersaiz A3… hum.. bukan senang nak buat dengan keadaan cicaktop aku nie yang tidak begitu stabil lagi.. akhirnyer… buku friends dah dihantar ke printing dan gambar saiz A3 dah siap sepenuhnya dan telah diagih2kan..

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : HUM.. ½ BULAN YANG AMAT2 TIDAK TENANG DENGAN PELBAGAI TEKANAN DAN SITUASI YANG TIDAK SELESA UNTUK AKU BEKERJA… SEMUA NAK URGENT..!!!

31 Oktober 2009

bulan oh bulan….

cerita pasal bulan.. satu keajaiban telah berlaku di muka bumi, satu garisan bulatan cam pelangi.. kalau sapa2 dapat tengok real sure terpegun dengan kuasa yang maha esa.. aku di beritahu oleh en hasbie sejurus aku baru balik bershoping barang2 dapur, dia call aku dia kata "lie tengok bulan.." aku dalam hati terdetik kenapa pulak nak tengok bulan..? teringat lak kat si benai.. dia kata kalau rindu tengok bulan.. rindu ker..??. lepas tu macam2 lah panggilan tepon dari sedara mara serta sahabat2.. termasuk satu sms yang menarik minat aku..

[dah tido ke? g keluar tengok bulan pelik. rabu lepas matahari jadi camtu]

apa lagi mulalah operasi mengambil gambar dengan pelbagai sudut.. mula2 tu memang tak nampak apa2.. dari camera henset sampailah camera digital.. en hasbie sempat gak singgah kat umah aku on the way dia balik dari kedai, tengok aku ambil gambar.. sempat gak lah borak2 kejab.. lepas dia balik tu, aku cam tak puas hati jer dengan hasil gambar tu.. cam biasa jer… aku try adjust pakai “nignt scene” dan hasil nya…

tanpa "nignt scene"


"nignt scene"

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : KALAU GUNA SLR SURE GAMBAR LAGI CANTIK… "ada sesiapa nak sponsor..??"

kenduri menyambut menantu…

lepas zohor, gerak gi kenduri menyambut menantu, kenduri nie sebenarnyer kenduri abang kepada student aku, so student nie dah bagi card kena lah gi.. lagi pun bukan aku jer yang gi.. en fahmi, pn roswati dan haji ahmad pun gi sama.. sempat gak aku snap beberapa keping gambar pengantin guna henset jer..



30 Oktober 2009

jgn buzz..!! sibukkk…

BUZZ!!! BUZZ!!! BUZZ!!! BUZZ!!! …. dah aku kata jgn buzz..!!, nak buzz!! gak..

sori lah tak berapa nak layan sesiapa yang buzz minggu nie.. sebabnya aku sibukkk.. aku tahu, ada gak benda2 yang penting yang nak disampaikan oleh teman2 aku yang bermesyuarat a.k.a berpersatuan di bukit merah lake town.. isu2 yang di bawa.. tapi aku sibukkk.. sangat minggu nie..

banyak benda yang berlaku dalam minggu ni setelah berseronok di sehari di gambang waterpark.. walaupun adakalanya kesibukan itu tidak ada kena mengena ngan aku tapi tempiasnya adalah jugak.. peristiwa yang membuatkan aku sibukkk.. sangat minggu nie adalah bermula dari hari isnin hinggalah hari jumaat… sesiapa yang sibuk2 buzz aku di YM tu.. bacalah kesebokan aku bermula hari…..

[isnin 26nov09] pagi2 lagi kedua2 timb. pengarah dan penyelaras 5S dah serbu kat bilik opis aku.. apa dia nak buat…??? dia nak buat apa lagi checked..!! checked..!! cheked..!! S-S-S-S-S, sampai bakul dalam bakul kat atas meja aku pun dia tegur.. mereka2 tu check sebab hari selasa ada pra-audit 5S nak datang.. tapi tu lah nak cerita banyak2 pun nanti kena GAM..!! so, tegok jer lah gambar yang en nash sempat snap..!! oh yer.. hari nie gak ada operasi men’clear’kan bilik yang menyimpan khazanah2 lama senibina.. lastly.. buang ajer semua barang tu.. student yang aku ajar computer turut terlibat dalm operasi ini.. thank student tbbk..

[selasa 27nov09] pra-audit 5S.. opss bertembung pulak dengan audit fail p n p… walaupun aku tak terlibat dalam audit fail p n p tapi sibuk gak aku gi ambil tahu… buat2 kecoh ajer.. sambil bagi sikit2 nota.. oh yer.. masa pra-audit 5S, juru audit dari luar tu just walking ajer sambil berkata working area.. so.. tak perlu lah nak ambil masa yang lama.. sebab dalam masa bekerja mestilah barang2 bersepah kan.. tak kan buat kerja tak bersepah.. kalau tak bersepah tu makna nyer tak bekerja lah…. cuba check meja hj ahmad sure clear sebab dia tak de.. dia gi memantau pengajar kat KKTM pasir mas..

[rabu 28nov09] aku suka hari rabu sebab hari nie lah hari aku merayau sebab tak de kelas.. oppsss.. off cut yer.. hari ni aku gi kuantan.. tujuan utama aku gi sana sebab nak cari sebutharga buku friends sesi jul-dis 2009.. sambil tu cari gak tempat2 yang boleh cetak baju.. baju tu just nak buat buahtangan kepada ajk2 yang bertungkus lumus menyiapkan buku tu.. last semester aku buat kat taytrading, kali nie nak try pulak cari kat kuantan.. tapi tak jumpa yang best.. merapu jer.. nak berniaga tapi tak de kat kedai.. cam mana tu..? yang ada kat kedai kalau boleh berunding tak pe.. nie dok kata “jab lagi saya bagitau boss” melayu.. melayu.. jangan ko layu di hujung mekar sudah lah… hidup makcik rock..!!!

[khamis 29nov09] hari ni lepas ajer aku buka pintu untuk student aku masuk lab computer aku dah mula dengan operasi menghantar gambar saiz A3 kat pn wawa.. bukan apa.. gambar nie adalah gambar student semester akhir bersama tenaga pengajar kursus masing2.. yang nie aku print kat mr azam.. thanks.. barang anda selamat sampai dengan sempurna.. tapi, tu lah gambar tu ada pulak cam budak2 sekolah tamil batu caves.. gelap!!! nak buat cam mana, kamera yang digunakan tak berapa nak mahu..!! kalau guna SLR hum.. sure cantik.. bila ikm tsya nak beli SLR…???

[jumaat 30nov09] hari nie lah.. erm.. pagi2 lagi en edi dah call tanya aku sibuk ke tak..? hum nasib baik ko tak buzz!! aku kan en edi.. kalau tak aku sure tak layan.. he.he..he.. dia nak mintak tolong aku install kan software MS frontpage kat makmal ict 1.. aku bukan tak boleh buat tapi bukan kerja aku.. siap dia bagitau lagi si mamat awiiii tu dah install tapi tak jadi.. aik’’ mamat yang belajar computer buat tak jadi nie pulak nak mintak tolong aku..?? siapa yang bidang computer nie… aku kompius.. bila aku install ok jer… dasar pemalas, lazy dan seangkatan dengan nyer..!!. tapi bila tengok pn aisyah tu.. rasa nak marah tak jadi.. tu cerita paginyer.. petang nyer pulak.. tengah nak punch card balik ada pulak nama aku naik kat notis board tu.. meeting hari senin nie.. hanginnyer aku.. tiba jer nama naik jadi ketua subzon dalam zon maklumat.. apa kes nama aku tiba2 naik..?? orang nak check final 5S 5nov nie.. mana mungkin aku nak buat apa2.. lantak lah.. layann.. tengah dok aku membebel kat notis board tu ada pulak yang tegur.. aku apa lagi keluarkan henset terus snap notis tu..!! ada pulak orang tanya nak buat apa..?? apa lagi aku jawab lah masuk blog…!!

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : MOOD THIS WEEK TAK BERAPA NAK OK, SEBAB TU BUAT2 SIBUKKK AJER... PADAHAL X SESIBUK MANA PUN... HANGGIN....!!

25 Oktober 2009

kesan taman tema gambang

teka.. teka.. gambar apa kat bawah nie..????








aduhhhhsss… kesan nyer sama seperti aku gi kat sg lembing.. ingat tak..?? ingat tak..?? kalau tak ingat kena gi kat [sini] sama jer kesan nyer… arh..!! malas lah nak cerita tengok gambar ajer lah yer…!! kulit sensitive… tapi tak lah seteruk kat sg lembing mungkin sebab kat gambang waterpark ni masuk berbayor jadi kurang lah sikit kesan nyer…!! he..he..he…

NOTA KAKI KUKU KAKAK KU KAKU : TIDAK DIKETAHUI.. MUNGKINKAH INI BARU SAHAJA PERMULAAN UNTUK PENGELUPASAN AWAL KULIT KEPALA KU..!! arhhh..!!! CAM ULOR PULOK BERSALIN KULIT.. LEPAS NIE BERTAMBAH CANTIK LAH KULIT AKU… X YAH GI SPA UNTUK BUANGKAN SEL KULIT MATI…